Zoeken in deze blog

donderdag 25 november 2010

WAT IS HES, WAT DOET HES?

De Spaanse renner Ezequiel Mosquera, de nummer twee van de jongste Ronde van Spanje, is tijdens die koers positief bevonden op het gebruik van HES.

Wat is HES? (hydroxy-ethyl zetmeel. Het is een middel dat bloeddoping maskeert.

HES voor de eerste keer: Op 17 februari 2001 worden zes Finse langlaufers betrapt op het gebruik van het middel HES (hydroxy-ethyl zetmeel), een (maskerend) product dat het plasmavolume vergroot.
Binnen 24 uur wordt 40–70% met de urine uitgescheiden.

Contra-indicaties: Hartfalen. Longoedeem. Ernstige bloedstollingsstoornissen, intracraniële bloedingen. Zetmeelallergie. Chronische leveraandoeningen.

Bijwerkingen Jeuk. Lichte klachten van circulatiestoornissen tot shock, bronchospasmen en hart- en ademstilstand. Bloedingscomplicaties bij infusie van grote hoeveelheden gedurende langere tijd door beïnvloeding van het stollingsmechanisme. Daling van hematocrietwaarde en verdunning van plasma-eiwitten bij infusie van een groot volume. Linkerhartfalen en hartritmestoornissen kunnen vaak optreden bij toediening. Voorbijgaande pijn in de nierstreek.

Waarschuwingen en voorzorgen: Bij toediening over verschillende dagen de bloedstollingparameters controleren. Wegens het risico van acute volumeoverbelasting de aanbevolen infusiesnelheid en maximale dosering niet overschrijden.

Bij overgevoeligheidsreacties of bij optreden van jeuk de toediening staken. Na toediening kan de bloedgroepbepaling gestoord zijn.

Dosering:
Het risico van bijwerkingen neemt toe met de totaal toegediende dosis.

De toepassing van hydroxyethylzetmeel dient tot de kliniek te worden beperkt. (of tot een hotelkamer?)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten