Zoeken in deze blog

donderdag 14 april 2011

RABO EN RIDE FOR THE ROSES AGR


De Rabo Wielerploegen BV zet zich samen met hoofdsponsor Rabobank Nederland tijdens de komende Amstel Gold Race in voor de fietstocht Ride for the Roses. Die tocht brengt jaarlijks een groot bedrag op. Dat komt ten goede van het KWF Kankerbestrijdingsfonds. De renners van de Raboploeg dragen tijdens de WorldTour-koers door Zuid-Limburg eenmalig een speciaal ontworpen shirt.

dinsdag 22 februari 2011

SCANUPPIA-MALGA PLAZZO

Vandaag staat in de FIETSSCHEURKALENDER de Scanuppia-Malga Plazzo centraal. In de kalender staat dat hij in de top 20 van de meest beklommen bergen staat. Dat is niet waar. Hij behoort tot de 20 moeilijkste beklimmingen. Dat is wel waar.

De Scanuppia - Malga Palazzo ligt in Trentino Alto Adige. Vanaf Besenello, is de Scanuppia - Malga Palazzo 7.5 km lang. Over deze afstand overbrug je 1317 hoogtemeters. Het gemiddelde stijgingspercentage van de klim is 17.6

Gemiddeld % : 17.6 %
Afstand: 7.5 km
Hoogte start: 198 m
Hoogte top: 1515 m
Hoogtemeters: 1317 m
Maximum: 28 %

Dit zeggen enkele wielertoeristen over deze beklimming:

Echt maar dan ook echt een hele steile berg, is pas héél gevaarlijk. Uw vingers verkrampen van het remmen, de remmen raken overhit en werken niet meer na verloop van tijd en op t eind van de afdaling heb je ze dan nog het meest nodig. Uw achterband raakt in 1 afdaling zijn profiel kwijt aan het ruwe beton van de berg. Alle andere bergen zijn vals plat in vergelijking met deze berg. Machtig extreem.

Echt een aanrader als je graag eens alles uit de kast wil halen, maar....daal je hem ook af wees dan zeer geconcentreerd en op je hoede!
Echt een berg voor iemand die dood wil.
Na het bruggetje slaat de berg ongenadig toe. Hoe beschrijf je 25 of 28 procent? Het gevoel van steilte is nauwelijks te vergelijken met voorgaande ervaringen. Hartslag en ademhaling zijn ontregeld voordat je het zelf in de gaten hebt; je staat verbaasd over je eigen ondergang.

Bron: www.climbbybike.com

vrijdag 11 februari 2011

RABO OFFROAD TEAM

Katie Compton (USA) en Rosara Joseph (NZ) versterken het Rabobank-Giant Offroad Team

Na een succesvol eerste seizoen, heeft het Rabobank-Giant Offroad Team de bakens voor het komende seizoen gezet. Katie Compton (32) en Rosara Joseph (28) versterken per direkt het team, waardoor er vooral een stap wordt gezet in de UCI Elite Mountainbike Team Ranking. Vanaf dit jaar zijn namelijk de criteria veranderd.

Jan Ten Tusscher, teammanager van het Rabobank-Giant Offroad Team legt uit: "vanaf heden tellen de beste 3 mannen en de beste 2 vrouwen voor je rangschikking als ploeg. Katie zet tot en met de Spelen van London alles op het mountainbiken. Bovendien kunnen we over haar beschikken bij het veldrijden. Ook de internationalisatie van onze ploegen speelt in het aantrekken van Compton en Joseph een rol. Joseph heeft de afgelopen jaren wat pech gehad, maar is weer op de goede weg. Wij gaan haar alle mogelijkheden geven zich te ontwikkelen." Compton tekent voor 2 jaar, terwijl Joseph een éénjarige verbinding heeft.

"Katie rijdt enorm sterk en wij zijn daarom ook trots dat ze voor het Rabobank-Giant Offroad Team en dus Giant fietsen gekozen heeft om haar cyclocross- en mountainbiken kwaliteiten verder uit te bouwen”, aldusAn Le, Giant's Global Marketing Director.

Katie Compton deed afgelopen seizoen van zich spreken door uitmuntende resultaten in met name het veldrijden. Ze boekte overwinningen in de UCI Wereldbeker in achtereenvolgens Aigle, Koksijde, Kalmthout, Heusden-Zolder en Hoogerheide. Op het WK moest ze haar meerdere erkennen in Marianne Vos. Compton: ” Ik verheug me op het Rabobank-Giant Offroad Team, volgens mij worden de komende jaren de beste uit mijn carriere. Ik heb veel ambitie en verwachtingen voor het mountainbiken en het veldrijden, daarom ben ik blij deel uit te maken van zo’n gerenommeerd en goed georganiseerd team.”

zondag 30 januari 2011

WEEKEND WIELERKWIS ANTWOORDEN

In welke streek van Spanje wordt de Ruta Del Sol gereden? In Andalusië

In 1972 wint Jan Krekels De Ruta Del Sol, in 1976 wint Gerrie Knetemann, in 1981 wint Jos Schipper, in 1986 wint Steven Rooks , in 2001 wint Erik Dekker. Welke Nederlander wint in 2009? Joost Posthuma

Acht keer wint een Belg de Ruta Del Sol.. Antoon Houbrechts, Jean-Pierre Monseré, Georges Pintens, Freddy Maertens, Daniel Willems, Marc Sergeant en Edwig Van Hooydonck. Wie van hen wint twee keer? Freddy Maertens in 1974 en 1975
Marianne Vos wereldkampioen Cyclocross:

Vroeger was niet het populaire meisje op school, maar op de fiets kon ik doen wat ik wilde doen en kon ik zijn wie ik wilde zijn. Dat lukte me beter in de sport dan erbuiten. Ik denk dat er toen misschien twee Mariannes waren. Nu is er nog maar één. De Marianne op de fiets is dezelfde als de Marianne naast de fiets. Dat is een meer natuurlijke houding.

bron: BN.De Stem

Dat hebben we vandaag weer gezien. Vos is een grote kampioen!

zaterdag 29 januari 2011

WEEKEND WIELERKWIS DE VRAGEN

In welke streek van Spanje wordt de Ruta Del Sol gereden?

6 keer wint een Nederlander de Ruta Del Sol. In 1972 wint Jan Krekels De Ruta Del Sol, in 1976 wint Gerrie Knetemann, in 1981 wint Jos Schipper, in 1986 wint Steven Rooks , in 2001 wint Erik Dekker (foto). Welke Nederlander wint in 2009?

8 keer wint een Belg de Ruta Del Sol. Antoon Houbrechts, Jean-Pierre Monseré, Georges Pintens, Freddy Maertens, Daniel Willems, Marc Sergeant en Edwig Van Hooydonck. Wie van hen wint twee keer?
Morgen de antwoorden!

dinsdag 25 januari 2011

TIS NOG STEEDS KOUD OP DE FIETS

‘Windchill’ is het verschil tussen de temperatuur op de thermometer en de gevoelstemperatuur die door de wind wordt bepaald. Voor fietsers is dit iets om rekening mee te houden, omdat je ook nog rijwind hebt. Het kan dat de werkelijke temperatuur -10 is en de gevoelstemperatuur vanwege een krachtige wind, 22 graden onder nul. Je lichaam koelt dan snel af. Ga je dan toch fietsen, moet je je lichaam, je oren, vingers en voorhoofd goed bedekken en blijven bewegen. Dan blijft je lichaamstemperatuur in balans.

Blijf warm door te bewegen en je goed te kleden voor je weggaat. Draag drie verschillende lagen kleding over elkaar. Laag één: onderkleding die geen vocht opneemt, maar het zweet doorgeeft aan de volgende laag. Laag twee: een vochtdoorlatend fietsshirt of een fleecetrui met een geruwde binnenlaag. Laag drie: een aan de voorkant winddicht jack met een ademende buitenstof, waardoor overtollige lichaamswarmte aan de achterkant weg kan en je niet zeiknat van het zweet wordt. Veel warmte verlies je door je hoofd, dus zet een muts op. Draag handschoenen en neem een thermoskan met warme drank mee voor onderweg. Je kunt ook nog thermisch ondergoed dragen, verwarmde handschoenen, schoenverwarming en dat soort grappen.

maandag 24 januari 2011

TOE (r) SCHOUWER DEEL 10

Op maandag een stukje van de bloggert himself

De 8 van Chaam. Daar hoorde je wel van. Na de Tour de eerste wielerronde van Nederland met daarin zo mogelijk, alle Tourhelden.

In het midden van de jaren 80 besloot ik dat ik ook makkelijk eens naar die 8 van Chaam zou kunnen gaan. Uiteindelijk ben ik daar een stuk of 4 keer geweest. Met zwager, Met collega’s, Met het eigen gezin. Parkeren in het weiland. Parcours door het dorp en buitenom. biertenten in het veld. Op het boerenerf. Een straalbezopen boer steekt vlak voor Bugno over. Bugno vloekt, de boer kijkt een beetje verdwaasd en waggelt verder.

Ik zag daar:

Erik Breukink in zijn goede jaren. Grekse (zoals de Brabantse speaker hem aankondigde) Lemond in het geel. Ullrich, Chiapucci in zijn bolletjestrui. Bugno. Armstrong in het geel en natuurlijk alle, maar dan ook alle Nederlandse Tourrenners ooit.

Zelfs Wimke van Est zag ik nog eens in de prominentenronde.
Het leuke van de 8 van Chaam was (is) dat het zo ontzettend koers is, kroegen, zuipen, vechten, kortom, Satyricon.

Lees ook deel 9

zondag 23 januari 2011

HOOGERHEIDE CYCLOCROSS

Eerlijk.
Puur natuur.
Met je voeten in de klei.
Down to earth.
Mooi.
Hoogerheide.
Niels Albert.
Sanne van Paasen, Marianne Vos
en alle anderen.

zaterdag 22 januari 2011

QUICK-STEP 2011

Gisteren in Kortrijk de presentatie van de Quick-Stepploeg 2011. Tom Boonen gaat door. Niki Terpstra werd nogal ambititeis neergezet door Patrick Levefere. Merckx schonk zijn nieuwste fiets (wat is hij weer mooi) aan de nieuwe geldschieter. De tjech Bakala, gesoufleerd op de achtergrond door Derk Sauer, die desgevraagd meedeelde vroeger nog wielerjournaslist geweest te zijn, voor Nieuwe Revue. Bijgaande dia werd gepresenteerd waarin de bedrijfsorganisatie is samengevat. Ook deze ploeg wil binnen 5 jaar aan de wereldtop staan. Dat wordt dringen straks, aan die wereldtop, over 5 jaar.





donderdag 20 januari 2011

FRED EN DE AGR

Fred ging voor het eerst mee met een groepje wielrenners. De toertocht van de Amstel Gold Race. Na 50 kilometer: Koffie.

Daar zat Fred aan de koffie met appeltaart tussen zijn nieuwe vrienden. Twee bleven nog even buiten. Na de koffie zouden ze weer verder. Fred kwam buiten en zag zijn fiets nergens meer. Ggggggvdddddddddd mijn fiets is gejat. Mijn mooie fiets gejat. Nee joh zeiden ze nieuwe vrienden. Kijk eens omhoog. Fred zag een boom met aan de takken allemaal fietsonderdelen. Bandjes, wielen, frame, zadel enz. Zijn nieuwe vrienden hadden zijn fiets even deskundig gedemonteerd en alles in de boom gehangen. Nou we gaan weer zeiden ze lachend. Tot ziens. Het heeft even geduurd, maar Fred zette zijn fiets in elkaar en haalde met een lange demarrage de groep in. Erop en erover. Sinsdien lachen zijn nieuwe vrienden niet meer om Fred.


woensdag 19 januari 2011

WAT IS DIT WAT IS DAT WAT IS DIT NOU WEER

HemAssist is kunstmatig bloed, waarmee het zuurstofgehalte in het bloed verhoogd kan worden.

Dat je het maar alvast weet. Hopende dat alle aantijgingen tegen Armstrong ontkracht zullen worden en alle Floyd Landissen en andere heren met boter op het hoofd (mag dat eigenlijk wel? Boter op je hoofd. Is dat niet stafbaar?) in hun grot gaan zitten en er nooit meer uitkomen.

dinsdag 18 januari 2011

VELOFOLLIES

Jubileumeditie met record aantal standhouders.

De 5e editie van de Belgische fietsbeurs Velofollies wordt een ware jubileumeditie. Wat vijfjaar geleden begon als een evenement waar zowel de actieve fietser als de wielerliefhebber aan zijn trekken kon komen, is nu uitgegroeid tot een volwaardige fietshandelsbeurs. Op de jubileumeditie zijn 4 hallen met fietsen en accessoires volledig uitverhuurd (dit is 30% meer dan vorige editie!). Alle toonaangevende merken en fabrikanten uit de fietsbranche presenteren er hun nieuwste producten aan een enthousiast wielerpubliek dat zich opmaakt voor een nieuwe lente en een nieuw fietsseizoen. Wie zich wil vergapen aan de nieuwste snufjes op de fietsmarkt, moet er tijdens Velofollies in Kortrijk gewoon bij zijn! Na de grote internationale beurzen in Friedrichshafen, Milaan en Utrecht vormt Velofollies immers dé gelegenheid voor het Belgische publiek om de nieuwste fietstrends en collecties voor 2011 te ontdekken. Ruim 150 bedrijven en dubbel zoveel merken stellen er nu reeds hun nieuwigheden voor het fietsseizoen 2011 voor. Zowel buitenlandse al Belgische merken hebben dus de weg naar Velofollies gevonden: Thompson,Bianchi, Scatto, Zanatta, Basso, Ridley, Stevens Bikes, Isaac, Norta, Cube, Scott, Kuota, Focus Bikes, Pinarello, Litespeed.

Dat Velofollies een niet te missen fietsevent is, bewijst de beslissing van Quick Step om Tom Boonen niet te laten aantreden in de Tour Down Under in Australië (die plaatsvindt op hetzelfde ogenblik als Velofollies) om zo hun ploeg voor 2011 voor de 5de maal op rij voor te unnen stellen op Velofollies in Kortrijk Xpo. Op vrijdag 21 januari 2011 om 16u kan iedereen dze ploegvoorstelling dan ook live meemaken. Vooraf, om 15u, zal Tom signeren op de stand van Eddy Merckx Cycles. Naast de ploegvoorstelling van Quick Step vindt ook de voorstelling van het Dunkerque-Close2 Test team van Nico Mattan plaats en tal van andere
poegenvoorstellingen.

Op zaterdag 22 januari wordt dan weer het nieuwe boek rond ex-wereldkampioen Marcel Kint in primeur voorgesteld en kan u het ter plaatse aanschaffen. In de praatsessies met Rik Vanwalleghem mogen we o.a. verslaggever, entertainer en allround fietsliefhebber Karl Vannieuwkerke verwachten alsook topfotograaf Stephan Vanfleteren (o.a. bekend van hetnieuwe boek Flandrien).

Het wedstrijdgehalte wordt op Velofollies ook opnieuw de hoogte in gedreven met een Europese wedstrijd BMX Indoor. Wat opgezet werd als een testcase voor indoor BMXwedstrijden wordt ondertussen aanzien als één van de beste Indoor BMX-wedstrijden en parcours in Europa. Op zaterdag wordt een heuse Europese competitiewedstrijd opgezet en op zondag wordt traditioneel het Open BK BMX gereden. Renners uit niet minder dan 10 verschillende landen maken er hun opwachting. Een topact van Europees niveau! Verder is er op zondag opnieuw een jeugdcyclocross voor miniemen en aspiranten die voor de 2de maal op rij volledig indoor wordt gereden.

U merkt het, Velofollies 2011 mag u niet missen!

maandag 17 januari 2011

TOE (r) SCHOUWER DEEL 9

Op maandag een stukje van de bloggert himself.

1985

Voor het eerst plande ik ruim van te voren mijn vakantie zo dat ik in een mooie streek een belangrijke bergetappe zou kunnen zien. We gingen een rondrit door het Spaanse binnenland maken, maar eerst zetten we ons tentje op, op een camping bij Laruns. Praktisch aan de voet van de Col d’Aubisque.

In de dagen voor de bergrit bekeken we de omgeving. Wandelen bij les Eaux Bonnes. Een dagtochtje naar Lourdes. Daar liepen we een dag rond tussen opgegeven volk. Neonkruisbeelden in de souvenirwinkels. Optochten van lammen en zieken in rolstoelen, op rijdende bedden, voorafgegaan door Priesters met kruisbeelden en vlaggen. Fellini aan het werk.

Inmiddels regende het al twee dagen. Kamperen in de regen is niet mijn hobby en weer besloten we (net als in 1980) door de rijden naar de zon. Die vonden we aan de andere kant, in de Spaanse Pyreneeën. Bij thuiskomst keek ik naar de videobeelden van de tour die mijn zwager voor mij had opgenomen. (stick to the plan)

Ik zag de etappe over de col d’Aubisque. De zon scheen uitbundig toen Herera onverhuld Hinault op sleeptouw nam zodat hij uiteindelijk de Tour op die dag niet verloor aan Greg Lemond. Onverdiend. Lemond nam het jaar daarop zoete wraak en bleef er altijd bij lachen. (Hinault ook, maar met zichtbare boerenkiespijn). Weer die Tour niet in levende lijve gezien.

Zie ook deel 8

zondag 16 januari 2011

TDU 2011

Dinsdag begint de Tour Down Under. Voor mijn gevoel gaat het seizoen dan weer beginnen. Van de renners zelf horen we ook dat ze deze wedstrijd niet meer als alleen maar een aangename training zien, maar het echt serieus willen nemen. Lance Armstrong zegt dat hij hier afscheid neemt van het peloton. Het wordt gewoon een mooie koers.

Hieronder de Raboploeg voor deze wedstrijd.

Graeme Brown
Tom Leezer
Michael Matthews
Laurens ten Dam (foto)
Jos van Emden
Coen Vermetelfoort
Pieter Weening

zaterdag 15 januari 2011

WEEKEND WIELERKWIS

De Omloop het Nieuwsblad is nog ver weg maar we gaan alvast een stukje fietsen waar het warm is, buiten Europa (januari, februari)

Wanneer is de eerste Tour Down Under? In 2001, in 2000 of in 1999
Wie gebruikte de Tour Down Under in 2009 om in het profpeloton terug te keren?
Waarom heeft deze wielertoerist in Australie, op de foto rechts, zulke rare dingen op zijn fietshelm?
Welke Belg won de ronde van Qatar in 2006, 2008 en 2009?
Welke Nederlander won de ronde van Qatar in 2010?
Waar wordt de ronde van Langkawi verreden?

vrijdag 14 januari 2011

PETER POST OP DE BAAN

De lange Amstelvener, Peter de Grote

Voordat Peter Post als ploegleider van de TI Raleighploeg in de jaren 70 en 80 het ploegenspel in het wielrennen op de weg tot kunst verhief, was hij al een legende op de baan.
Hij won 65 zesdaagsen, waarvan 11 in Antwerpen, 7 in Berlijn, 6 in Brussel en verder door heel Europa en zelfs nog een keer in Chicago. Dit kunstje deed hij van 1957 tot aan 1971.
Hij won 19 keer met Fritz Pfenninger aan zijn zij, 16 keer met Patrick Sercu en 10 keer met Rik van Looy.
In 1972 kwam hij ernstig ten val in de tweede editie van de Zesdaagse van Rotterdam en stopte met fietsen.

Heel toevallig ? Maandag dit schilderij gefotografeerd bij de 6daagse van Rotterdam en vandaag nog over hem gesproken. In de auto terug het bericht dat hij overleden is.

donderdag 13 januari 2011

EEN BAANFIETS IS MOOI

Tim Krabbé: 'De fiets is een mooi ding. Ik herinner me uit een interview met de vrouw van Merckx dat ze hem wel eens een kwartier lang alleen maar zag staan kijken naar zijn fiets.
Hoe minder er op zit, hoe mooier hij is. Op wegfietsen zitten wel veel apparaten. Een baanfiets waar uitsluitend essentiële dingen op zitten, is eigenlijk nog mooier.'

woensdag 12 januari 2011

BERUCHTE BERGEN UIT DE GESCHIEDENIS VAN DE VUELTA


In 2011 zit de gevreesde Alto de El Angliru weer in het parcours van de Vuelta.

De Angliru, ook wel ‘La Gamonal’ genoemd.

Een berg voor de Vuelta, vergelijkbaar met Alpe d'Huez of Mont Ventoux in de Ronde van Frankrijk. El Angliru werd voor het eerst in het parcours van de Vuelta opgenomen in 1999. Sindsdien is hij drie keer beklommen.

Vanaf kilometer 6 tot aan de top is de gemiddelde stijging 13,1%. Drie kilometer voor de top is een stuk van 23,6%, genaamd Cueña les Cabres. Daarna komen nog twee stukken van 18 tot 21 %. Kies uw juiste verzet, anders staat u geparkeerd.

Winnaars op de Alto de El Angliru tijdens de Vuelta:

1999 José Maria Jiménez (Sp)
2000 Gilberto Simoni (It)
2002 Roberto Heras (Sp)
2008 Alberto Contador (Sp)

dinsdag 11 januari 2011

VACANSOLEIL-DCM



Leuk dat de Vanacansoleilploeg mee gaat doen op de echte podia. Bij de presentatie in Rotterdam door Michel Wuyts was het opvallend dat het eigenlijk geen echte Nederlandse ploeg meer is. Belgische Ridley. Belgisch/Nederlandse ploegleiding. Stijn Devolder en Johnny Hoogerland. Deze ploeg neemt alvast een voorsprong op de toekomstige samensmelting van Belgie en Nederland. Lijkt mij een goed plan. De Belgische wielercultuur is nog rijker dan de Nederlandse. Mixen met Hollandse bluf. Misschien wel een goed produkt. We wensen de ploeg veel succes in het komende seizoen.
En ... ik denk dat er nog een stuivertje gewisseld gaat worden (Mosquera tegen Thomas Dekker)

zondag 9 januari 2011

TRUIEN VAN KAMPIOENEN

Piet de Vries (1920): Ik werd kampioen bij de amateurs en stapte daarna over naar de profs. Mocht ik mijn kampioenstrui niet meer dragen. Ik heb hem verkocht voor een knaak aan ene Tettelaar. Hij ging er mee rijden en werd meteen uit de koers gehaald. Manus Brinkman (foto). Ik werd kampioen van Rotterdam en kreeg een groen witte trui.
De dag erna had ik hem al verkocht voor een knaak. Die gast die hem kocht ging er mee trainen. Later sprak ik iemand die hem had hem gezien. Ik kwam bij Hoek van Holland de kampioen van Rotterdam tegen, zei hij. Ik zeg, dat kan niet want daar ben
ik helemaal niet geweest. Ik heb hem toch zeker gezien, zegt hij. Dini Brinkman: Je had ook van die mooie groene truien. Die waren van de club. Daar mocht je de kampioenschappen mee rijden en dan moest je ze weer inleveren. Manus: Dat was niet alleen bij de club. Ik reed eens een wereldkampioenschap in een oranje trui van de KNWU. Ik dacht dat is een mooie trui, die neem ik mee naar huis. Kreeg ik later een hele boze brief. Of ik maar even gauw die trui wilde inleveren. Piet de Vries: We reden ook een keer een wereldkampioenschap in 1947 in Reims en we eindigden met 4 bij de eerste tien. Stond die John Stol al aan de meet om de oranje truien weer in te nemen. Over respect gesproken. Dan had je Nederland vertegenwoordigd.

zaterdag 8 januari 2011

WEEKEND WIELERKWIS

Baankwis ivm 6daagse Rotterdam

Voordat Theo Bos op de weg ging fietsen was hij een top baanrenner. Hoeveel keer werd hij wereldkampioen op de baan? 5 keer.

Theo is in 2011 weer terug op de baan in Rotterdam. Met wie vormt hij een koppel?

In één van de onderdelen van het baanwielrennen komen de renners op de baan en gaat het er gewoon om wie er als eerste over de finish komt?

In welk jaar reed met de eerste zesdaagse in de overdekte Ahoyhal te Rotterdam?

Welk onderdeel van het baanwielrennen vond zijn oorsprong in Japan?

Hoeveel zesdaagsen won Peter Post? 65, 50 of 25.

In welk jaar viel Peter Post in de zesdaagse van Rotterdam, zo ernstig dat hij moest stoppen met fietsen? 1970, 1972 of in 1971

vrijdag 7 januari 2011

VROUWENZESDAAGSE ROTTERDAM

Aanvulling op de Fietsscheurkalender van vandaag.

Verleden jaar reed Kirsten Wild met Vera Koedoeder de koppelkoers in Rotterdam. Dit jaar rijden de dames voor zich zelf. Puntenkoers en sprint. Kirsten fietst voor het eerst voor haar nieuwe baas, AADrinks en Leontien. Ze is eigenlijk (sorry andere dames) een maatje te groot (lees sterk) voor de anderen. Op de openingsavond wint ze drie keer.

woensdag 5 januari 2011

MERCKX: KOOP NIET EEN TE LICHTE FIETS

Aansluitend bij het Fietsscheurkalenderblaadje van vandaag waarin je kunt lezen waarom men zo graag een nieuwe fiets aanschaft, deze tip van Eddie Merckx: 'Een te lichte fiets is een van de oorzaken van de vele valpartijen van tegenwoordig. In een hele snelle afdaling rijdt de fiets nu met de renner mee in plaats van de renner met de fiets. Het frame is niet meer perfect bestuurbaar, zo kunnen de renners zwaar ten val komen. Het door de UCI vastgestelde minimumgewicht van 6,8 kilogram is een inschattingsfout. Het zou beter zijn een norm te bepalen voor het frame en niet voor de hele fiets. Je kunt beter besparen op de onderdelen dan op het frame, want dit moet te allen tijde bestuurbaar blijven.'

Ik zou zeggen: 'Gewoon naar Merckx luisteren en niet een fiets met een te licht frame kopen. Je kunt er lang of kort over praten, maar het is zo logisch, dat snapt iedereen.'

dinsdag 4 januari 2011

TOERTOCHTEN

Wil je dit jaar aan de beurt komen om een toertocht te rijden? In het menu rechtsboven is een link opgenomen naar een website waar dat wordt bijgehouden. Voor sommige tochten moet je lang van te voren inschrijven zoals voor de AGR. Die was verleden jaar in een vloek en zucht volgeboekt.

Toertochten rijden is leuk. Het geeft een soort 11stedentochtgevoel, maar dan over het algemeen veel minder zwaar. Je kunt meestal voor verschillende afstanden kiezen. Ik zag wel eens een fietser met een gewone fiets met kinderzitje die meedeed aan een tocht, de 30 km versie, maar 100 km. is toch wel minimaal de bedoeling voor een zich enigzins zelfrespecterende wielertoerist. Kies er een paar uit door het hele land en pak er ook een paar in het buurland mee. Kom je nog eens ergens.

maandag 3 januari 2011

TOE (r) SCHOUWER DEEL 9

Op maandag een stukje over het wielerleven van de bloggert himself

In 1980 ging ik op vakantie naar Spanje. Er was een afspraak met vrienden om elkaar op een zeker moment voor het stadhuis van Zarragoza te ontmoeten. We hadden uit ons hoofd geleerd. Donde esta el Junta miento ? Maar ja, Joop stond op het punt te gaan winnen, moest ik me toch aan mijn afspraak houden? Ja, hallo, mijn niet zo sportieve vrienden zien me aankomen. 'Sorry hoor, ik kon niet komen, want ik moest voor de tv blijven zitten.' Nee dat was geen optie maar ik bedacht als alternatief dat ik op weg naar Spanje door Frankrijk zou komen en omdat ik er ruim tijd voor had, besloot ik dat ik wel de voorlaatste etappe van de Tour van 1980 dicht bij te gaan bekijken. Misschien kon ik er dan ook nog wel een dagje Parijs aan vast knopen.

Het moest de 21 etappe van deze tour worden. Auxerre-Fontenay. Joop in het geel. Een dag voor hij zijn Touroverwinning zou halen.

We reden van Rotterdam naar Reims en de volgende dag naar Fontenay. Een plaatsje tussen Reims en Parijs. Het was rustig op de weg en als ik geen lekke band gekregen had waren we er al heel erg vroeg geweest. Nu moest ik in de stromende regen (het regende veel dat jaar tijdens de Tour) een band verwisselen en een nieuwe kopen. Tegen drieën kwamen we in Fontenay aan. Een rustig, klein boerendorpje. Nergens iets van Touropwinding te bekennen. Dat komt straks nog dacht ik. We kochten een stokbroodje en op het dorpspleintje wachtten we nog een uurtje er gebeurde niks. Fransen kuierden rustig naar de bakker, de slager en de apotheek. Daarna gingen ze rustig een Gitane roken. "Wanneer gaan ze die dranghekken nu eens plaatsen en die streep trekken'', dacht ik. Hoe dom. Hoe dom. Om 5 uur was er nog helemaal geen reuring en kwam ik tot de briljante gedachte dat we in een verkeerd dorpje waren. verkeerde Fontenay. We besloten om de Tour te laten voor wat hij was en richting droog en warm zuiden door te rijden. Joop zou deze Tour ook wel zonder ons winnen.

Bij thuiskomst keek ik de verslagen nog eens na. We hadden in Fontenay sous Bois moeten zijn in plaats van Fontenay-Tresigny, waar we wel waren, zo’n 30 kilometer ten zuid-westen van Parijs. Bij natelling in het namenregister bleken er wel 29 dorpjes te zijn die Fontenay heten.

Nog die Tour niet live gezien.

zondag 2 januari 2011

TWEE BAANRENNERS MET DRIE WIELEN

Rotterdammer Sally Katan (jaren 50, op de foto in het midden) was een bekend figuur op de banen. Hij regelde altijd startgeld en ook voor zijn maat Paul van Nunen (op de foto rechts). Voor een baanwedstrijd in Ginneken kregen beide renners een contract met vergoeding. Sally huurde een auto voor 5 gulden bij ee garage in Rotterdam om naar Ginneken te rijden. Tijdens de wedstrijd was er een valpartij en waren de wielen bijna op. Sally en Paul hadden nog twee fietsen en drie wielen. Tussen de wedstrijden moesten ze het derde wiel verwisselen. Zo reden ze hun wedstrijden uit. Na afloop waren ze als eerste bij het loket van uitbetalingen voor hun reisvergoeding. De huurauto moest voor 12 uur s'nachts terug zijn, anders zou er een extra dag moeten worden betaald. Met Sally achter het stuur scheurden ze weg, want ze moesten de laatste veerpont van 23 uur halen. Het licht deed het niet omdat ze de contacten daarvoor niet konden vinden. Ondanks het donker kwamen ze nog net op tijd om het pontje te halen. De lichten werden door een sportieve veldwachter gemaakt tijdens de overtocht. Net op tijd konden de twee heren de auto afleveren bij de garage. De dubbele kosten waren voorkomen.

zaterdag 1 januari 2011

WEEKEND WIELERKWIS

Ook in 2011 proberen we in het weekend een kwisje voor je op deze blog te zetten. Geen antwoorden erbij, want die moet je zelf op zoeken. (bijvoorbeeld in het quizboek, klik er maar op)

Wat betekent: Hij zit op de rekker?

Als en renner definitief gelost is zegt men: Hij wordt gelost als een .... (vul een vogelnaam in).

Wat gebeurt er als de renner moet plooien?

Wat gebeurt er als Contador alles laat lopen?

Wat is de ‘Voiture Balai’?