Zoeken in deze blog

donderdag 16 december 2010

SPORTHART

Beroepsrenners hebben een vijf maal groter risico op een hartinfarct dan mensen die voor hun ontspanning op de fiets zitten.

Uit een onderzoek onder 2362 wielerberoepsrenners in Europa blijkt dat het risico vijf keer groter is dan bij de 25- tot en met 34-jarigen en 2,5 maal hoger dan bij gewone mensen. De Franse sportarts Jean-Pierre de Mondenard, voormalig chef van de anti-dopingcommissie van de Ronde van Frankrijk, heeft de gegevens verzameld van de Tourdeelnemers sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Hij heeft ze door onafhankelijke medici laten uitwerken.

Volgens de gegevens zijn sinds 1970 van de deelnemers tien renners (twee Belgen, een Spanjaard, drie Fransmannen en vier Nederlanders) voor hun 45ste aan een hartkwaal overleden. Volgens de statistieken van de Wereldgezondheidsorganisatie hadden dit er slechts vier moeten zijn. Gezien de extreem goede conditie van de beroepsrenners concludeert het blad dat het dodental door hartproblemen zich door de risicofactor laat verklaren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten